Tid for fjerning av burot

burot - plakat.PNG - Klikk for stort bilde

Sommerens siste pollenplage, buroten, blomstrer ikke før i midten av juli, men planten har allerede startet å vokse, derfor kan juni være en god tid å starte fjerning av buroten. Det hjelper nemlig å både luke og slå den.


 

 Burot er sammen med bjørk og gress, den veksten som avgir mest pollen. Pollen spres særlig lokalt, derfor et det veldig effektivt å luke vekk eller slå buroten. Buroten starter veksten i juni og blomstrer fra midten av juli til slutten av ugust.  

 
Burotallergi er blitt et økende problem. Planten finnes i sør og helt opp til Nord-Trøndelag og er i ferd med å bli vanligere også i Nordland. 
 
Vi regner med at det finnes nærmere 200 000 burotallergikere i Norge. Symptomene er de samme som ved annen pollenallergi; Slimhinner i øyne og nese hovner opp og gir rennende nese og øyne. Hodepine følger ofte med, og allergien kan forvekles med sommerforkjølelse.

 

Spredning

Buroten har rik blomstringstid og stor frøproduksjon Hver plante kan lage opp til 700 000 frø. Pollens spres særlig lokalt, og bare 100 - 200 meter med vinden, derfor er det effektivt å luke vekk eller slå burotplanten, helst i god tid før planten blomstrer.
 
Viktigst er det  å utrydde burotplanter som vokser ved skoler, barnehager, idrettsanlegg, helseinstitusjoner, boligområder og andre steder der hvor mange oppholder seg.
 

Slik gjenkjenner du buroten

burot-for-blomstring-med-solv-underside-1.jpg - Klikk for stort bilde Buroten er et ugress og har et nokså anonymt utseende. Derfor er det mange burotallergikere som selv ikke vet hvordan burotplanten ser ut. Se etter villniss som vokser i store og meterhøye bestander langs veikanter og på tørre steder i byer og tettsteder. Plantene kan bli opptil 170 centimeter høye. 
 
Bladene er fjærdelte og er sølvaktige på undersiden. Har planten i tillegg rødaktig stengel og sterk lukt, er det sannsynligvis burot.
 
Buroten har "blomster" som bare er noen millimeter store og sitter i tette kurvarrangement. De er små og rødgule og for øvrig ganske uanselige, men hver plante setter mange blomster.
 

 

Slik fjerner du buroten

Luking bør skje i god tid for blomstringen for å unngå spredning. Arbeid med å fjerne planter ved luking vil være enklest etter at planten har begynt å vokse, ofte i første halvdel av juni. Da er de lettest å få tak i. Eldre planter har større og kraftigere rotsystem enn yngre planter, derfor er yngre planter også lettere å få opp. Husk å bruke hansker!
 
Buroten røskes opp med roten og legges deretter i poser slik at den ikke sprer seg.
 
 
Buroten kan også klippes/slås på steder der det er vanskelig å luke og der plantene finnes i tette forekomster. Buroten bør slås så nær bakken som mulig. Klipping kan utføres nå planten har en høyde på 30 - 40 cm og i god tid for blomstring, ca 15. juli. Planten bør også slås igjen når etterveksten har startet i august. Dette for å hindre frøsetting.
 
burot - plakat.PNG - Klikk for stort bilde
Sist endret 08.06.2017
Login for redigering